ZAS neemt 600 m² grote cardiolounge in gebruik
Hartpatiënten die bij Ziekenhuis aan de Stroom (de recente fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen) een invasief onderzoek of behandeling van het hart (*) krijgen, kunnen voortaan terecht in een 600 vierkante meter grote cardiolounge. Daar krijgen ze zowel de voorbereiding als de nazorg. Vroeger gebeurde dat in een bed in een ziekenhuiskamer.
Dankzij de cardiolounge en een efficiënte werking kan een groot deel van de patiënten al na enkele uren naar huis en hoeven ze niet meer opgenomen te worden. Zo spaart ZAS meer dan vijfduizend ligdagen per jaar uit. Dit komt neer op een volledige verpleegafdeling.
(*) Het gaat om een onderzoek dat vernauwingen van de kransslagaders in beeld brengt (coronagrafie), de plaatsing van een stent en de behandeling van een hartritmestoornis via ablatie.
30 à 35 hartpatiënten per dag in cardiolounge
Het invasief onderzoek of de invasieve behandeling wordt uitgevoerd via de bloedvaten van het hart. Dat gebeurt met een lange katheter die via een gaatje in de pols of lies wordt ingebracht. Na afloop moet de opening waar de katheter is ingebracht weer gesloten zijn. Dit duurt enkele uren.
ZAS Hartcentrum helpt jaarlijks meer dan tienduizend hartpatiënten met een invasief onderzoek of behandeling aan het hart. Drieduizend patiënten moeten één of meerdere nachten worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast krijgen zevenduizend patiënten een korter traject langs de cardiolounge.
Nog maar 7 uur in het ziekenhuis
Een groot deel van de hartpatiënten kan enkele uren na het onderzoek of de behandeling weer naar huis. Het gaat om patiënten met een geplande ingreep of gepland onderzoek die zelfredzaam zijn. Patiënten die via de cardiolounge passeren, zijn voor de ingreep of het onderzoek in totaal ongeveer zeven uur in het ziekenhuis. De lounge telt zestien zetels en negen bedden.
Een uur voor hun geplande behandeling of onderzoek melden de patiënten zich aan in de cardiolounge. Doordat de procedure al is voorbereid, zijn bloedstalen of beelden van het hart (ECG, elektrocardiogram) meestal niet meer nodig.
Na de ingreep of het onderzoek verblijven de patiënten gemiddeld nog 3,5 uur in de cardiolounge. Daar volgen verpleeg- en zorgkundigen hen op. Het drukverband op de insteekplaats van de katheter wordt stelselmatig losser gemaakt.
Zodra het wondje waar de katheter is ingebracht goed is gesloten, kan de patiënt naar huis. Patiënten die via de cardiolounge passeren, zijn voor de ingreep of het onderzoek in totaal ongeveer zeven uur in het ziekenhuis. Doordat opnames vaak niet meer nodig zijn, komen er bedden en zorgverleners vrij voor andere patiënten.
Geen opname meer nodig: hartpatiënten kunnen 3,5 uur na ingreep of onderzoek weer naar huis
“Comfortabele lounge in plaats van klassieke ziekenhuiskamer”
Thomas Peeters, zorgmanager Hartcentrum Ziekenhuis aan de Stroom:
“Met de nieuwe cardiolounge kunnen we meer patiënten op een kwalitatieve en efficiënte manier helpen. Eerst en vooral kunnen ze in een aangename omgeving terecht voor de voorbereiding en de nazorg. Om de patiënten na de ingreep te laten bekomen, zorgen we voor een broodje en een koffie. Daarnaast zijn er ook aparte ruimtes waar de patiënten hun ontslaggesprek met de arts hebben. Kwestie van voor ze naar huis gaan op de hoogte te zijn van de resultaten van het onderzoek. En last but not least: de patiënten hoeven niet meer te overnachten in het ziekenhuis. Daardoor kunnen ze snel terug naar hun vertrouwde omgeving om hun normale activiteiten te hervatten.
Helft patiënten komt in aanmerking voor passage via cardiolounge
Het merendeel van de patiënten komt in aanmerking voor het korte verblijf via de cardiolounge. Het gaat om meer dan twee derde van de coronagrafieën, de helft van de geplaatste stents en tot zeventig procent van de behandelingen van de hartritmestoornissen.
Plannen voor extra cathlab
Door het toenemend aantal ingrepen en onderzoeken, bouwt Hartcentrum ZAS in campus Middelheim vanaf oktober een zesde cathlab voor de plaatsing van pacemakers en het onderzoek naar en behandeling van hartritmestoornisen. Het Hartcentrum kan dan rekenen op 6 cathlabzalen en 1 hybride zaal waar simultaan gewerkt kan worden. ZAS kan hiervoor rekenen op een doorgedreven gespecialiseerd team van 38 cardiologen en gespecialiseerde zorgverleners.
Willy Ysewijn, NNieuws - ZAS